Charlottesvillessa kolme kuollutta – Yhdysvalloissa pelätään uusia mellakoita

Charlottesvilleen on laskeutunut traagisen päivän päättävä pelottava pimeys. Kaupunkiin on julistettu hätätila.

Kaduilla partioi suuri määrä poliiseja sekä Virginian kansalliskaartin sotilaita. Yläpuolella pörrää poliisin helikoptereita ja tiedustelulennokkeja.

Patsas riidan aiheena

Virginian luoteisosassa sijaitsevasta reilun 40 000 asukkaan Charlottesvillesta tuli mielenosoittajien taistelutanner lauantaina aamupäivällä paikallista aikaa.

Katutappelu alkoi, kun valkoisten ylivaltaa ajavat äärioikeistolaiset valmistautuivat marssimaan etelävaltoiden sisällissodan aikaisen sotapäällikön Robert E. Leen haudalle. Kenraali Lee (1807-1870) tunnettiin myös orjakaupan puolustajana.

Äärioikeistolaiset marssivat, koska Charlottesville on päättänyt poistaa Leen patsaan ja muut separatistiset symbolit näkyviltä paikoilta.

Vastapuoli oli odottamassa kadulla

Äärioikeistolaiset järjestivät Charlottesvillessa jo perjantai-iltana soihtukulkueen, mikä muistutti monia paikallisia Ku Klux Klanin ja muiden rasististen järjestöjen toimista.

Lauantaina heitä vastassa oli vasemmistolaisia ja muita aktivisteja. Mielenosoittajia oli yhteensä useita satoja. Tappeluissa loukkaantui ainakin toistakymmentä ihmistä.

Äärioikeistolaiset heiluttivat etelävaltioiden lippua. Jotkut olivat varustautuneet kypäröin ja kilvin.

Auto väkijoukkoon, helikopteri syöksyi

Yksi ihminen kuoli ja parikymmentä loukkaantui, kun henkilöauto ajoi kaaoksessa päin väkijoukkoa. Poliisi on ottanut kiinni auton kuljettajan, joka on 20-vuotias mies Ohiosta.

Toisessa välikohtauksessa kaupungin ulkopuolella kuoli kaksi ihmistä. Paikallisten viranomaisten mukaan poliisin helikopteri syöksyi maahan.

Viranomaiset eivät ole kertoneet, oliko helikopteri matkalla mellakoita taltuttamaan tai liittyikö onnettomuus ylipäätään niihin.

Joka tapauksessa poliisi näytti pitkään voimattomalta taltuttamaan tappelijoita.

Trumpia vaadittiin tuomitsemaan äärioikeisto

Presidentti Donald Trump tuomitsi väkivallan.

– Vihan ja kahtiajaon on loputtava tähän paikkaan, Trump sanoi New Jerseyssa, missä hän viettää lomaansa.

– Tuomitsemme ankarasti vihan, kiihkoilun ja väkivallan eri puolilta. Sitä on jatkunut jo pitkään maassamme. Se ei alkanut Donald Trumpin tai Barack Obaman aikana, sitä on jatkunut hyvin pitkään, Trump sanoi.

Trump sai osakseen kritiikkiä myös oman puolueensa republikaanien riveistä siitä, ettei hän tuominnut yksiselitteisesti ääroikeistoa.

– Herra presidentti, pahuutta on puhuteltava oikeilla nimillä. Syylliset olivat valkoisen rodun ylivaltaa ajavia ääriaineksia. republikaanisenaattori Cory Gardner twiittasi.

Moni muu poliitikko puhui Charlottesvillen tapahtumista rasismina, vihana ja kotimaisena terrorismina.

– Viestimme Charlottesvilleen tulleille ääroikeistolaisille ja natseille on tämä: Painukaa kotiiine, Virginian kuvernööri Terry McAuliffe sanoi.

Charlottesvillen tapahtumat lisäävät jännitettä ja mellakoiden vaaraa eri puolilla maata. Useat poliitikot ja kansalaisoikeusaktivistit ovat vedonneet kannattajiinsa vihapuheen ja rasismin tukahduttamiseksi.

Lähteet:

Reuters, AFP, BBC, CNN, Fox News

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and