Tanskastakin löytyi 20 tonnia myrkkymunia

Myös Tanskasta on löytynyt fiproniili-hyönteismyrkyn saastuttamia kananmunia, kertoo elintarviketurvallisuusvirasto Fødevarestyrelsen.

Munia oli myyty muun muassa ravintoloille ja catering-yrityksille. Viranomaisten mukaan munat ovat määräysten vastaisia, mutta niissä ei ole vaarallisia määriä fiproniilia.

Tanskalaisyhtiö Danæg Products oli ostanut kaikkiaan 20 tonnia keitettyjä ja kuorittuja munia belgialaiselta alihankkijalta. Nyt saastuneet tuotteet vedetään takaisin.

Aiemmin Fødevarestyrelsen arvioi, että saastuneita munia tuskin olisi päätynyt Tanskaan. Arvio perustui senhetkisiin Belgiasta ja Hollannista saatuihin tietoihin.

Taustalla kanahäkkien puhdistusaine

Fiproniilin saastuttamia kananmunia on löydetty jo useista Euroopan maista. Miljoonia munia on vedetty myynnistä.

Fiproniilia on päätynyt muniin, koska Belgian Flanderissa toiminut yritys oli lisännyt sitä valmistamaansa hyönteismyrkkyyn, jota käytetään kanahäkkien puhdistamiseen kanapunkeista. Yrityksen tuotteita on käytetty tiloilla ainakin Hollannissa ja Belgiassa, mahdollisesti myös Saksassa.

Fiproniili voi vaurioittaa muun muassa keskushermostoa ja maksaa. Sillä torjutaan lemmikkien iholoisia, mutta tuotantoeläimille fiproniilia ei saisi käyttää myrkyllisyyden vuoksi.

Komissaari: Keskinäisen syyttelyn loputtava

EU:n ruokaturvallisuudesta vastaava komissaari Vytenis Andriukaitis ilmoitti perjantaina, että hän haluaa kutsua munaskandaaliin liittyvät ministerit ja EU-maiden kansalliset valvontaviranomaiset keskustelemaan tapauksesta.

Aluksi Belgian viranomaisia syytettiin hitaasta reagoinnista, mutta keskiviikkona Belgian maatalousministeri syytti hollantilaisia viivyttelystä.

– Syyttely ja häpäiseminen ei vie meitä eteenpäin, ja haluan lopettaa sen, komissaari Andriukaitis sanoi tiedotteessa.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue myös:

Evira: Hollannin myrkkymunia ei pitäisi olla Suomessa – "Selvitetään, mihin kaikkialle kananmunia on päätynyt"

Tulli: Hollannista on tuotu Suomeen kananmunajalosteita

Belgia ja Hollanti tukkanuottasilla saastuneiden kananmunien takia – myrkkymunista tiedottamista viivyteltiin

Hollantilaisista munista löytynyt myrkky herättää pelkoa Euroopassa: Miljoonia kananmunia vedetty myynnistä

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and